keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Vatsalihakset tehdään keittiössä

Mun on pitänyt jo pitkän aikaa kirjoittaa omista syömistavoistani. Kun ajatellaan urheilun kannalta, niin tässä on ehdottomasti suurin heikkouteni. Olen niin perso monen naisen tapaan sokerille. Body-ruokavalio on ehdottomasti elämäntapa ja siihen siirtyminen vie aikaa, minkä olen hyväksynyt. Kannustavinta tässä on se, että jos vertaan syömisiäni tammi-helmikuussa ja nyt, niin olen kehittynyt valtavasti. Kaikki tämä täysin itsenäisesti, ilman ravintoneuvojan tai PT:n laatimia ohjeita.

Oon käynyt aika ääripäissä sen suhteen, mitä suuhuni pistän. Lentopallo aikoinani saatoin vetää kuuskin paahtoleipää treenin jälkeen, mikä ehkä johtikin sitten siihen, että Lukio aikana laihdutin kymmenisen kiloa pääsääntöisesti Lämminkuppi -keitoilla eläen. Norjassa ollessani koitin puolestaan  karppausta. Vielä pitkään karppauksesta luopumisen jälkeenkin kartoin pastoja ja riisejä.

Tällä hetkellä koen syöväni murroskaudessa. En ole kyennyt vielä täysin siirtymään body-ruokaan. Tai pikemminkin, ole kyennyt luopumaan kaikesta siitä, mistä pitäisi. En ole, enkä edes halua tulla fanaattiseksi ruuan suhteen. Jos haluan, voin murheitta mennä ulos syömään kerran viikossa ja jos tykkään, syön irttaria yhtenä iltana. Olkoon nämä niitä hiilareiden tankkauspäiviä.

Miltä sitten tavallisesti päiväni ravinto näyttää?

Yleensä valmistan ruokaa sunnuntaina koko arkiviikolle tai puolelle siitä. Käytännössä se sisältää 150g kanaa/kalaa ja 40g riisiä/pastaa päivää kohden. Tää käytäntö tuli aluksi siitä syystä, että olin liian kiireinen kokkailemaan päivittäin, eikä työpaikkalounas vaan maistunut. Vasta pikkusen sen jälkeen kuvioihin tuli tarkemmat grammamäärät ja body-ruokaan huomion kiinnittäminen.

Päiväni alkaa viideltä ja jo 5:15 astun ulos ovesta kävelläkseni puoltoista kilometria dösärille. Aamupala tulee siis syötyä töissä. Kutsun sitä kaksiosaiseksi, sillä syön heti Elovena annos-pikapuuron ja kun tunnin-kahden päästä mahtuu lisää, tankkaan maitorahkan mehukeitolla. Etukäteen valmistetun lounaani syön 11 hujakoilla. Tuohon väliin menee yleensä omena välipalaksi. Loppupäivän syöminen riippuu pitkälti siitä, onko mulla vapaa ilta vai jatkanko toisessa työpaikassa. Jos mun työt jatkuu, välipalana syön taas maitorahkan. Päivälliseksi ostan yleensä salaattia. K-kaupasta saapi koottua mieleisensä kombon ja mulla se sisältää yleensä katkarapuja, kurkkua, tomaattia, raejuustoa, pähkinöitä ja hedelmiä. Kahvitauolla tulee vielä otettua välipalaksi proteiinijuomaa. Päivään mahtuu lähes poikkeuksetta johonkin väliin myös leipää, minkä syömisen pyrin jättämään tosin minimiin. Paras keino olisi tietenkin jättää ostamatta se kaupasta.

Kun harvoin mulla on vapaa ilta, se ei koskaan varsinaisesti ole "vapaa", koska oon suunnitellut sen piukkaan ohjelmaa. Siksi myös niiksi illoiksi ruokailu on suunniteltava etukäteen, jotta nälkä ei yllätä väärässä paikkaa - ilman ruokaa. Nää vapaat illat sisältää poikkeuksetta salin, jota ennen pyrin oleen syömättä pari tuntia, ettei sitten tule oksu-oloa. Jos olen menossa salille jo viiden kulmilla, en ehdi syödä päivällistä. Tällöin syön kolmen maissa useimmiten maitorahkan ja pientä hiilaripitoista, kuten leivänpuolikkaan. Heti treenin jälkeen (noin klo. 19) nautin palkkarin, jossa on niin protskua kuin hiilareita. Tällaisenä päivänä, kun treeni on ollut "aikaisin" ja päivällinen on jäänyt väliin,  nautin illalla vielä usein jonkun pienen aterian. Riippuu pikälti näläntunteesta, mitä saan alas, mutta yleensä se on  lounaan tapainen setti, vain tosin maksimissaan puolet sen koosta.

Jos aloitan treenini vasta kahdeksan ja kymmenen välillä, olen syönyt päivälliseksi jotain lounasta kevempää. Tällöin iltaan on saattanut mahtua myös välipala, jossa on protskua ja hieman hiilaria. Myöhäisen treenin jälkeen nautin vain palkkarin, sillä menen suoraa kotiin päästyäni nukkumaan.

Miksi vatsalihakseni eivät sitten paista, tai miksi sisäreisissäni on jotain pehmeää? Body-ruokavalion lisäksi syön toista ruokavaliota, jonka nimi on "pyri unohtamaan, mitä juuri pistit suuhusi". Sinne kuuluu kesäisin jäätelö, cafe lattet rasvattomilla maidoilla, leivokset, pullat, vastapaistetut leivät, juustot, energiajuomat, limsat ja roskaruoka. Kesäkuun missio on tämän ruokavalion pois jättäminen, eihän kukaan tosissaan tarvitse kahta ruokavaliota ;)

Oma pieni terassimme


3 kommenttia:

 1. Moikka!

  Kivan oloinen blogi sulla :) Itsekin kirjottelen samasta aihepiiristä. Lisäsin sut heti lukuluettelooni :D

  http://kotoisasti.blogspot.com

  T: Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Anne :) ! Täytyy pistäytyä kanssa sun blogin puolella :)

   Poista
 2. Emmi, blogiasi on aina ilo lukea ja kirjoituksistasi saa valtavasti ammennettua energiaa omaan elämään ja treenaamiseen! Jatka samaan malliin! ;) olethan liittynyt jo blogilistalle, sitä kautta saisit lisää lukijoita?

  VastaaPoista